Spanyol Szuperkupa - Real győzelem és 2,5 over!

real-atletico.jpgLassan itt van az ősz, itt van újra. Ez nem jelenthet számunk mást, minthogy elkezdődnek a top bajnokságok (angolok, franciák már bőszen rúgják a pettyest). Én viszont a tekintetemet délre szegezem, pontosabban Spanyolország fővárosára, Madridra. Ahol ezen a héten a város két legnagyobb csapata feszül egymásnak a Szuper kupa döntőjét illetően. Hajtás után kicsit körül nézek a csapatok háza táján és egy kis tippelésre is merészkedek.

Real Madrid-Atlético Madrid
Estadio Santiago Bernabéu 2014.08.19. 23:00

A nyári uborkaszezon során a csapatok lejátszottak nem egy barátságos és vagy hakni meccset. Ezekből nem szeretek túl mély következtetéseket levonni. Főleg azért sem mert a vb-n szereplő játékosok nem rég tértek vissza csapataikhoz vagy az új igazolások még nem igen tudtak beilleszkedni a csapatba. Ezért megnézem, hogy mi történ eddig az átigazolási szezonban és egy kicsit felelevenítem a közel múltat. Mert az bizony van...

A mai, első meccset a kupa győztes otthonában, a Bernabéuban rendezik, ezért illő módon a hazai gárda nyári transzfereit veszem először górcső alá. A távozók többségben vannak, mint akik érkeztek de a beáramló pénzösszeg ezzel fordítottan arányos. A mai napig 7 távozó volt, közülük eurót csak Moratáért (20 M), Sahinért (7 M) és Garay-ért (7,5 M) látott Perez. Lopez, Jesús Fernandez ingyen távozott, míg Casemiro és Cheryshev 1 évig kölcsön játékosként játszik új csapatában. Az új igazolások között találhatóak igazi nagy nevek. Gondolok itt toni.jpgToni Kroos-ra aki az Európai Szuperkupa döntőjében a Sevilla ellen játszott egy nagyon perfekt meccset. Az ő érte kiadott 25 M ajró az ajándék kategóriába sorolható, ha így folytatja a német fiú nagyon szép jövője lehet hófehérben. Továbbá jött egy új kapus, a vb egyik felfedezettje Keylor Navas egyenesen a Levante csapatából. Szerintem akik követik a spanyol focit ők tudták, hogy a hálóőr nem fog sokáig a kis valenciai csapatban tengődni és dobbantani fog. Jó igazolásnak tűnik, idővel átveheti Casillas helyét, idővel. A végére hagytam a nagy eddig legdrágább játékosát, a kolumbiai Hámesz Rodriguez-t. Az elmúlt vb gólkirály volt, Monacóból érkezett, előtte a Porto légiósa volt. Az ő leigazolása kicsit megkavarta a Madridi állóvizet, Ancelottinak lesz dolga, hogy megtalálja a legideálisabb felállást a csapatának. Hiszen a középpálya elképesztően telített és egyszerre nem játszhat mindenki. Ezért is megy a huza-vona Ángel di María körül, mert úgy tűnik neki egyre nehezebb lesz a kezdőben találni magát. Tavaly Bale érkeztével még megtudott küzdeni, viszont most, hogy a nyakára jött a kolumbiai nem biztos, hogy kellő játékpercet fog kapni. Mint tudjuk Carlo-nál a rotálás kicsit hiánycikk. Mindenesetre kellemes gondjai vannak az edzőnek, mert bárkit rak fel a pályára, lesz olyan a padján aki bármikor bedobhat és hozza azt a szintet mint a lecserélt spíler.

griz.jpgA vendég Atletico az aktuális bajnokként szerepelhet eme döntőben. Simeone csapatának ez lesz az első tét mérkőzése a nyári felkészülés után. Neki talán nehezebb nyara volt, mint az olasz kollégájának. 3 stabil kezdő játékosát elcsábította a gaz portugál Mourinho London kék felébe. A kapus Courtois, a védő Filipe Luis és a rettentő szimpatikus Diego Costa tette át székhelyét Angliába. Mellettük még távozott David Villa, Adrián, Diego, hogy csak az ismertebb neveket említsem. Így tulajdonképpen a fél csapat kicserélődött. Az új játékosok sem piskóták de azért messze nem képviselnek olyan játékerőt mint a távozók. Nézzük kik is érkeztek a távozók helyére. A kapuba a szlovén Jan Oblak jó helyettese lehet a belgának, ez jó igazolás mindenképpen. A védelembe jött a Zenitből Ansaldi és a mostani ellenfél által is körbe rajongott Siqueira, Középpályára sikerült Malagából elhozni Jesus Gámez-t. Viszont a nagy igazolás előre történt, nem is egy hanem kettő. Az egyik, hogy sikerült leigazolni Griezmann-t Sociedad-ból és Mandzukicot Münchenből. Így elmondhatjuk, hogy talán sikerült pótolni a hiányzókat, de azt is, hogy minőségileg szerintem gyengébb keretből kell gazdálkodni Cholo-nak mint tavaly ilyenkor. De ez a szép feladat, és ha valakinek sikerülhet a lehető legtöbbet kihozni ebből a csapatból az pont az argentín szakvezető.

Ahogy írtam, a ramos.jpgközelmúltat is megvizsgálom, a legutóbbi egymás elleni meccsig nem kell sokat vissza lapozni a naptárban lévén, hogy ez a két csapat zárta az elmúlt szezont a BL döntővel. Egy végletekig kiélezett meccsen,
hosszabítás után 4-1-re nyertek, Ramos vezetésével a habfehérek. Emellett a bajnokságban idegenben a matracosok nyertek, míg otthon 2-2-re végeztek a Calderónba. A kupában is össze hozta őket a sors, ott viszont két sima győzelemmel a Real lépett tovább. Úgy gondolom, hogy Simeone azt a párharcot feláldozta a bajnokság oltárán, de végül is igaza lett.

Összegzésként elmondható, hogy a Real erősödött a nyár folyamán, ellenfele ha egy picit is de gyengült. De semmiképp sem írnám le a piros-fehér csapatot. Ez a két meccs mindkét csapatnak jó erőfelmérő lehet, megtudják, hogy merre tartanak a felkészülésben és, hogy még miket kell kijavítani a bajnoki rajtig.

Mivel szeretünk fogadni és ha már így végig mustráltuk a két csapatot, csak van tippünk is erre a meccsre. Nekem kettő is van, fogadható papíros mixen  és netes formátumban is.

Eredmény: 2-1

Tipp 1: Real Madrid nyer
Szorzó: 1,54 (8/10)

Tipp 2: 2,5 gólnál több
Szorzó: 1,60 (9/10)