Hamburgi dartsos csapat világbajnokság - 1 rész

Idén 4. alkalommal renbwin-world-cup-of-darts_gx3g9p1keqs1wn6u32pc3z3e.pngdezik meg  a Word Cup of Darts elnevezésű versenyt amelyet idén a Bwin támogat ennek apropóján az ő kínálatukból szemezgetek (emellett bet365-ön is meg lehet rakni a szerintünk esélyesebbnek vélt nemzetet). Sorozatban harmadszor a hamburgi Alsterdorfer Sporthalle épületében állhatnak vonalak mögé a világ különböző országainak játékosai.


Ez a verseny még nem rendelkezik bő történelemmel, de kicsit felidézem, hogy az eddig megrendezett tornákat kik is nyerték meg. A legelsőt még a sport őshazájában Angliában rendeztek meg 24 ország részvételével, a végső győzelmet a hollandok (Raymond van Barneveld és Co Stompé) zsebelték be a skót páros ellenében. A következő csapat vb-t két évvel később 2012-ben rendezték meg, ebben az évben már Hamburgban tették mindezt. Magyarországon is ekkor kapott nagyobb rivaldafényt ez a fajta vetélkedés lévén, hogy mi magyarok is részt vehetőnk ezen a tornán. Ez nagy dolognak mondható, hiszen a 24 ország közül 8 kiemelt van akik csak a 2. körben csatlakoznak az első kört túl élők 8-as táborához. A magyar csapatot ekkor Bezzeg Nándor-Kaufmann Krisztián alkotta akik annak a Kanada dolgát dolgát nehezítették meg akiknél a korábbi világbajnok John Part is játszott. A végső győzelmet viszont az angol válogatott (Phil Taylor - Adrian Lewis) könyvelhette el az ausztrál kettős előtt.
2013-ban megváltozott a lebonyolítás módja, a 24 csapatot hármas csoportokba sorsolták ahonnan a 3. helyezett repülhetett haza, míg a másik kettő folytathatta a küzdelmeket. Minket magyarok ezen a megmérettetésen a Bezzeg Nándor-Mészáros Zsolt duó képviselt, ők a későbbi döntős belgák és az észak-írek ellen játszhattak, a két meccs alapján nem sikerült a továbbjutást kiharcolni, ezzel véget ért számokra a torna. A legjobbak folytatták és ha már így tettek akkor egy győztest is hirdettek, az angolok az előző évi győzelmüket meg ismételve maradtak a trónon, ugyan abban az összetételben hódították el a trófeát és a hozzá dukáló 40.000 fontot mint az előző évben. A másik döntős mint már kiderült Belgium válogatottja volt.2013-betfair-world-cup-of-darts-finalists-belgium-england-lawrence-lustig-pdc_13niunv6l46tr184j54h5373rn.jpg

Az idei évben is eszközöltek egy kis változást a szervezők, hogy ne legyen olyan unalmas az életünk. A résztvevők számát növelték 32-re, ez azt jelenti, hogy a csapatok egyenes kieséses rendszerben játszhatnak végig az egész hétvége során, ezzel arányosan az összdíjazás is növekedett 50.000 fonttal, de ez az emelkedés inkább a mezőny növekedésének szól, mert a győztesek ugyanúgy 40 ezer angol fonttal lesznek gazdagabbak.
A játékmód eléggé összetett, megpróbálom érhetően leírni. Ami konstans az annyi, hogy végig 501 dupla kiszálló lesz a játéknem. Az első körben 5 nyert játékig zajló páros meccset vívnak egymással a felek. Ezek után az elődöntőkig bezárólag a csapatok két-két egyéni meccset játszanak 4 nyert játékig, döntetlen esetén 4 nyert páros meccs következik. A döntőben a két csapat mindkét tagja játszik az ellenfél játékosaival ez 4 darab 4 nyert játékig tartó csatát jelent, viszont ha az egyik csapat 3 nyert meccsnél jár akkor vége a finálénak, viszont ha 2:2-re állnak a felek akkor következik egy 4 nyertes páros meccs és akkor ez dönt a győztes kilétéről.

Finnország (12) v Lengyelország/ Finnország @ 1,25 
Eredmény: 4-5
Ez az összecsapás nem a nagy nevek meccse lesz, számomra is csak az egyik finn neve mond valamit, de ettől függetlenül bizony itt is a kiemelt győzelmét várom.

USA (16) v Magyarország/ Magyarország @ 3,20
Eredmény: 5-1
A utolsóként kiemelt USA ellen játszik válogatottunk, ahogy ismerem két játékosunkat nem tartom kizártnak, hogy kisebb meglepetést szerezve megverjék azért még mindig esélyesebb tengerentúli ellenfelüket. Egy rázósabb szelvényen helyet követelhet magának fiaink győzelme. Meg amúgy is úriember tutira nem fogad.

Hong Kong (13) v Norvégia/ Hong Kong @ 1,40
Eredmény: 5-2
A kiemelt válogatott számomra fekete folt nem tagadom, ezért nem is tippelnék erre a meccsre, a bukik szerint ők az esélyesek, én hiszek nekik.

Ausztria (10) v Kína/ Ausztria @ 1,15
Eredmény: 5-2
Vártam már ezt a meccset, az osztrák válogatott két játékosát itthon is ismerjük, játszhattunk ellenük, Mensur neve ismerősen cseng mindenki fülében, világbajnokságon is megmutathatta már magát, párja Rowby két hete U-21-es vb döntőben szerepelt, és második lett, elképesztően játszik, győzelmük nem kérdéses számomra.

Svédország (14) v Gibraltár/ Svédország @ 1,72
Eredmény: 5-2
Észak-dél össze csapás, az időjárásban is tapasztaljuk, hogy milyen amikor egy hideg és egy meleg légpárna össze csap, itt is erre számítok, szikrázó össze csapásra, és egy vékonyka skandináv győzelemre.

Kanada (11) v Japán/ Kanada @ 1,70
Eredmény: 4-5
A fogadóirodák közel adják a szorzóiakat a két félre, én azt mondom, hogy John Part világbajnoki címe igaz már régen volt, de nálam az tesz annyit, hogy megelőlegezem nekik bizalmamat, remélem élnek vele.

Németország (9) v Dél-Afrika/ Németország @ 1,45
Eredmény: 3-5

A házigazda német csapat győzelme elég jó szorzóval bír, ahhoz képest, hogy kiemeltek, igaz az ellenfélnél szereplő Devon Petersen legutóbbi vb-n nyújtott játékához ha sikerül párjának felnőni, akkor meleg pillanatokat okozhatnk a németeknek.

Spanyolország (15) v Új-Zéland/ Spanyolország @ 1,40
Eredmény: 5-3

Spanyol győzelmet várok, indokolni nehéz, csak, mert jobbak.

A Sport TV-nek köszönhetően élőben követhetjük a meccseket.