La Liga: Real Madrid - Valencia

la_liga.jpgAnyák napjának estéjén nincs is jobb, mint, hogy a tévé elé leülve egy spanyol „rangadót” megnézni. Ez jelen esetben a Real Madrid-Valencia meccset jelenti, ami a két csapat történelmét és eredményeit tekintve bőven nevezhető rangadónak. Viszont a közel múlt történéseit figyelembe véve bizony ez a mai meccs inkább torkolhat egy finomabb mészárláshoz, mint egy végletekig kiélezett, fordulatokban gazdag meccsbe.

Real Madrid - Valencia / (0-2) Real Madrid @ 1.80
La Liga, 2014-05-04 21:00
Eredmény: 2-2

Mindkét gárda hétközben az európai porondon próbált szerencsét. Ki több, ki kevesebb sikerrel tette mindezt. A királyiak a BL-ben címvédő Bayern otthonába voltak hivatalosak egy visszavágóra, amit tulajdonképpen az első félidőben le is rendeztek, így igazán izgulni nem kellett nekik. Nem úgy, mint az ellenfélnek, akiknek sikerült ledolgozni az első meccsen összehozott két gólos hátrányt, sőt már 3-0-ra is vezettek, de aztán jött a 94. perc és oda lett a döntőbeli szereplés.

Ezután a kis kitérő után nézzük mi várható ma. Az elmúlt fordulók arról szóltak, hogy ki tudja a lépést tartani a „Matracos” gárdával. Mint tudjuk, tegnap a Barcelona csak egyetlen pontot szerzett a Getafe elleni meccsén, így a két fővárosi egylet leszakíthatja magáról a katalánokat (persze a Real-nak van egy elmaradott mérkőzése, ezt hétközben a Valladolid otthonában le is tudják majd). A Real-nak igazából nincs mit számolgatni, hiszen a bajnoki cím sorsa a városi rivális kezében van. Nincs más választás mint a győzelem. A hazaiaknál Arbeloa, Jesé és Modric nem áll Ancelotti rendelkezésére. De van egy nagy visszatérő a csapatban Khedira személyében. A horvát középpályás helyét Isco foglalhatja el.

A Real az utolsó 5 meccséből 4-et behúzott, viszont a maradék 1-et elveszítette éppen az ellen a Sevilla ellen, akik a Valenciát búcsúztatták a hétközben a kupából. Ezt a 4 győztes meccset 17 rúgott és 0 kapott góllal hozták le a hazaiak, ami több mint imponáló. A „királyiak” hazai pályán nagyon acélosak, két vereség (Atleti, Barca) híján az összes meccsüket megnyerték.

A Valencia a 2000-es évek elején Bajnokok Ligája döntőkben szerepelt, 10 éve bajnokok voltak, azóta viszont nagyot fordult velük a világ. Pénzügyi válságba kerültek, amiből kikecmeregni nem könnyű. A legjobb játékosaikat el kellett adniuk, így természetes a teljesítményüknek a visszaesése. Az idei bajnokságban jobb híján az EL selejtezők lehettek a kitűzött célok. A 7. helyezett Villarrealtól 7 pont választja el őket, magyarul ha ma nem nyernek, akkor jövőre nem szerepelhetnek az EL-ben.

Egy ilyen kupa kiesés, amiben részük volt csütörtökön, bizony lélektanilag nagyon fontos lehet, hogy mennyire tudja Pizzi mester felrázni csapatát egy olyan meccsre, ahol az ellenfél viszont most nagyon lendületben van, ha ez nem sikerül, akkor egy nagyobb arányú vereségbe is belefuthatnak.

A csapat idegenbeli formája pocsék, bő 3 hónapja nyertek utoljára a Mestallától távol, igaz akkor a Camp Nou-ban. Azóta 3 döntetlen, két vereség a mérleg.

A két csapat egymás elleni mérleg is a hazaiak felé mutat. Az utolsó „Denevér” győzelem több mint 5 éve született, hát az sem ma volt.

bbrtrio.jpg

Volt szerencsém látni a Valencia - Atletico Madrid bajnokit múlt hétvégén. Valahogy akkor sem győztek meg arról, hogy ők egy jó csapat. De akkor betudtam annak, hogy EL elődöntő párharc közben vannak és kicsit tartalékolnak. A kapott góljuk bohózatba illő volt (innen is gratulálok Guita kapusnak a pompás kijövetelért), ennél a hibánál kisebb dolgokért is büntetni fog a hazai csapat, akiknek a támadásokért felelős hármasa kegyetlenül lecsap minden apró lehetőségre, hogy gólt tudjanak szerezni, vagy C. Ronaldot kiszolgálni aki útban van a Pichichi* felé.

Így összegezve az egészet, azt gondolom, hogy egy 2-3 gólos hazai győzelem várható. Papíros formátumban csak 0-1-es hendikeppel lehet megfogadni, viszont Pro-n van 0-2-es is. Azt gondolom, hogy ez utóbbi sem ördögtől való gondolat.

-Piedone91-


*=A spanyol futballban a Pichichi az a trófea, amelyet a spanyol Marca sportújság ítél minden szezonban a legtöbb gólt szerző labdarúgónak. A díj az Athletic Bilbao híres játékosáról, Rafael Moreno "Pichichi"-ről kapta nevét.