Tanaka vezetésével nyerhetnek a Jenkik

tanaka.jpgA New York Yankees előző este 9 meccses idegenbeli széria után tért vissza a Yankee Stadionba, ám a Twins elleni első meccs Nunoval a dombon nem sikerült jól, hiszen 6-1-es vereségbe szaladtak bele. Kiegyenlített meccs volt, de kétségkívül a Minnesota hatékonyabban használta ki helyzeteit, így megérdemelten nyert a 3 meccses széria első derbijén. Ez a Twins azért közel sem verhetetlen kategória és a 2. meccsen már kijöhet a két csapat közti tudásbeli különbség!

New York Yankees - Minnesota Twins / AH -1.5 run 1 (1.80)
Eredmény: 3-1

yankees.jpegA Yankees csapatáról már ejtettünk szót, akkor inkább általánosságban ecseteltük erősségeit és gyengeségeit a csapatnak, most azonban kicsit tekintsük át részletesebben a statisztikákat! Kezdjük a támadójáték adataival: a csapat 225 futása az élmezőnyben nem számít erős mutatónak, tekintve hogy a csoportelső Toronto már 275 alkalommal ért célba - igaz 3 meccsel többet is játszott. Otthon egyelőre gyenge a Yankees: 11-12 mérlege nem túl bizalomgerjesztő és a 91:114 pontarány sem túl dicső... Ez annak tükrében pláne meglepő, hogy olyan nevek erősítik a csapatot, mint: Teixeira, Suzuki, Gardner, Ellsbury, Soriano, McCann vagy épp Jeter. Legjobb hazafutás ütőjük Teixeira, aki már 9-szer ütötte a labdát a nézők közé, ám ez még mindig jócskán elmarad az AL legjobb ütőitől (Nelson Cruz már 19-nél jár). Ryan ugyan szépen teljesít .429-es ütési hatékonysággal, további 3 játékosuk üt 30% felett. Hazai közönség előtt nem rossz az ütési hatékonyság: öten ütnek 30% felett és hazai közönség előtt valahogy jobban megy a hazafutások ütése is! Jobbkezes dobók ellen annak ellenére, hogy Ryan kivételével senki sem tud 30% feletti ütési hatékonyságot felmutatni, kiválóan megy a hazafutások ütése: Teixeira 9-ből 8 HR-t jobbkezes dobó ellen ért el.

No de ne ragadjuk le a Yankees offenzívánál, azért nézzük meg mire képesek a dobók! Hát olyan kiemelkedő teljesítmény nincs: a frissen Japánból hozott Tanaka kivételével senki sem dicsekedhet szép mutatókkal... A bullpen nagyon ingadozóan teljesít, bár Betancesés és Claiborne megbízható, Warren és Aceves már nem annyira, Robertson viszont szépen gyűjtögeti a save-eket. Ma este nagy szerencséjükre Tanaka megy adogatni, aki 7-1 mérleggel és 2.29-es ERA mutatójával remekel, splitter gyorslabdájával pedig senki sem tud mit kezdeni egyelőre.

joe-mauer-p1.jpgAzért lássuk azt is, mit tud ez a Twins: az éjjeli győzelem után 25-27 mérleggel állnak az AL Közép csoportjának 4. helyén. Ebből még bármi lehet, de jó eséllyel csak a Wildcard helyek megszerzésére lehet majd esélye a csapatnak. Támadójátékuk Yankees-szintet mutat eddig, védekezése azonban még mai ellenfeléénél is gyengébb. Vendégségben 12-13-al állnak, San Franciscóban mindhárom meccsüket elvesztették, ezt a szériát sikerült előző éjjel megszakítani. Csak Santana és Escobar üt 30% felett, viszont Dozier gyenge ütési hatékonysága ellenére már 11 hazafutásnál jár. Jobbkezes dobók ellen rendre jobban teljesítenek, ám kérdés mit tudnak majd Tanaka életveszélyes splitter-jével kezdeni Mauerék. Ami nem túl jó ómen a vendégek számára, hogy ezúttal az a Kevin Correia adogat majd a dombról, aki idén csak szenved... 2-6 mérlegéhez 6.34-es ERA mutató tartozik. Rutinos dobóról van szó, aki jó eséllyel már túlesett karrierje csúcspontján.

Sok érv van a Yankees ma esti magabiztos sikere mellett: a vendég dobó személye, Tanaka a hazai dombon no meg a fergeteges szombat (amerikai idő szerinti) délutáni Yankee-hangulat a lelátón. Számításaim szerint Tanaka 6-7 inninget nyomhat le ma este a dombon és 1-2 futásnál többet nem fog elérni ellene a Twins, a többi meg már a bullpenen múlik, vagyis hogy kit küld be Girardi. Támadásban nem hiszem, hogy Correia meg tudja állítani a győzelemre éhes Yankees-ütőket, így jó eséllyel 4-5 inning után lehozzák majd őt a dombról, de addig is 5-6 futás várható hazai oldalon. Nem nagyon látok rá esélyt, hogy ezúttal megszorongassa a Minnesota a "Bronx Bombers"-t, legalább 2 pontos hazai siker várható!