Interjú a klubfutball csúcsmeccséről az Atletico Madrid magyarországi szurkolói oldalának egyik oszlopos tagjával

Elérkezett a klubfutball csúcsmeccse, a Bajnokok Ligája fináléja. A sorozat 1992. óta íródó történelmében még nem sikerült egyik csapatnak sem megvédenie a címét, és ez idén sem fog megtörténni. Egy ország két csapata már többször is szerepelt a döntőben, viszont olyan, hogy egyazon város két csapata küzdjön meg a trófeáért, ezidáig még nem fordult elő. Az idei döntőt a Real Madrid és az Atlético de Madrid vívja meg a lisszaboni Estadio de Luz-ban. Ennek a meccsnek az apropóján vetődött fel bennem, hogy megkérdezek két nálam jártasabb portált a két csapat háza tájáról, hogy ők mit gondolnak erről a döntőről.
Először az Atlético részéről, Becze Szabolcsnak a Magyarországi Atlético de Madrid szurkolói klub egyik oszlopos tagjának, sajtófelelősnek válaszait tolmácsolom.

 

- Első kérdésem az lenne, hogy a szezon előtt milyen elvárással ültél le a tv elé az Atlético első BL meccsénél?

Különösebb elvárásaim nem voltak, én mindig csak azt szeretném, hogy a csapat kihozza magából a maximumot és haljon meg a pályán. Rég, nagyon rég láttam ennyire tüzes, harcos, küzdő Atlético-t, 11 Simeone volt mindig a pályán. Ez nagyon hiányzott már a csapatból, más edzők nem voltak képesek átadni ezt a mentalitást a csapatnak, ez Simeone szívügyének és hitének köszönhető. Ő tudja, hogy mit jelent ez a klub, és ilyen típusú edzőkre van szükség. Nem vártam nagy dolgokat, bíztam a tudatos, konzekvens szakmai munkában. "Cholo" érkezése óta nagyon okosan, átgondolva, fokozatosan épít csapatot. Én ezt vártam: tudatos és jó munkát szakmailag, a csapattól pedig azt, hogy szántsák fel a pályát. Álmomban sem gondoltam, hogy végül ide ér a csapat, legfeljebb csak reménykedtem, de ahogy Simeone, úgy én is inkább csak meccsről-meccsre tekintettem előre. Az, hogy veretlenül jutott a döntőbe, nagyon sok mindent elárul.

- Így utólag melyik volt az a meccs, ami szerinted egy fajta fordulópont lehetett a szezon során, ahol már érezted, hogy ez egy fantasztikus idény lehet a csapat és szurkolói számára?

A csoportkör nagyon jól sikerült, az már árulkodó volt. Talán a Milan elleni 4-1-es meccsnél fordult meg először a fejünkben, hogy érdemes lehet álmodozni. Az odavágó is fontos volt az idegenben lőtt gól miatt, de hátra volt még a visszavágó. Az olasz csapat nem volt jó formában a bajnokságban, de tudjuk, hogy amikor gyengébb szezont is futott, a BL-ben akkor is nagyon veszélyesek voltak. Arról nem is beszélve, hogy nekik azért tekintélyes eredményeik vannak ebben a sorozatban. Aztán nagyon jól alakult a meccs, de még mindig tudtuk, hogy most jön a java, és itt már nincs könnyű ellenfél. Aztán jött a Barcelona elleni mérkőzés, ahol nem volt szégyenkezni valónk, a visszavágó pedig életem egyik legizgalmasabb meccse volt (pedig volt pár ilyen). A Chelsea ellen szintén tudtuk, hogy nem lesz könnyű, más okok miatt, mint a katalánok ellen, elsősorban Mourinho taktikája jelentett nagy akadályt. Aztán az idegenbeli meccs már sejtetni engedte, hogy ott a helyünk a döntőben. Arsene Wenger, aki a világ egyik legjobb szeme, már a csoportkörök alkalmával megmondta, hogy az Atlético a BL titkos esélyese. Akkor még inkább hízelgő és jól eső szavaknak tűntek ezek, de végül beigazolódott váteszi képessége.

- Az utolsó kérdés pedig a döntővel kapcsolatban az lenne, hogy ha te lennél Simeone helyében, akkor milyen felállással, taktikával állítanád  fel a csapatot?

Mivel egy olyan ellenféllel állunk szemben, aki tulajdonképpen nem tudhatott maga mögött egy sikeres idény, ráadásul már a bajnokság vége előtti fordulókban is a BL döntőre készültek, így mindenképp a legerősebb felállással. Ha mondanom kell egy felállást: Courtois; Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis; Koke, Arda Turan, Gabi, José Sosa; Diego Costa, David Villa. A középpályán kicsit gondolkodtam egy ponton, Sosa helyén, mert Koke, Arda és Gabi kihagyhatatlan ebből a csapatból, viszont Raúl García és Tiago is nagyon fontos láncszemmé vált, Diego Ribas pedig már nyert EL döntőt. Viszont nagy szükség lesz egy kreatív, támadó középpályásra, a védekező feladatok Gabi is kiválóan el tudja látni. Mindenesetre csereként biztos, hogy az említettek közül pályára fognak lépni.

- Így a végén pedig egy számszerű tippet is szeretnék kérni!

Én 2-1-es Atlético sikerre tippelek. Nagyon nehéz lesz, mert a városi rivális meg szeretné szerezni a 10. BL sikerét, hogy valahogy megmentse ezt az idényt. Jó formában is vannak, úgyhogy biztos harapni fognak. Ugyanakkor a Matracosok mellett szól, hogy a bajnokságban a fehéreknek nem sikerült legyőzni a piros-fehéreket, és bajnokként könnyed játékkal bármire képesek Nincs olyan mértékű nyomás, mintha elveszítettük volna a bajnokságot, ugyanakkor nagy a tét: meg lehet az első BL győzelem. Biztos, hogy Simeone vért fog itatni velük, mert akár meglehet a történelmi dupla is. Szóval mindkét oldalon megvan a kellő motiváció.

Köszönjük a válaszokat!

atleticomadridhu.png